top of page

At "give slip"

Hvad betyder det, at give slip?

Det er simpelt at forklare, men ofte udfordrende at udføre. At give slip betyder, at du ikke tager gammel energi og gamle overbevisninger med ind i nuet – og derved skaber en ny fremtid. - Birgitte Riddersholm


 

I denne artikel vil du:

  • blive bekendt med, hvad det egentlig vil sige at “give slip” - både personligt og spirituelt

  • 4 konkrete steps til at slippe det, som ikke længere tjener dig

  • blive introduceret til 5 følelser - som måske er din genvej til at kunne give slip

  • få mulighed for at hente din egen “giv slip-guidebog” med øvelser, der kan hjælpe dig her-og-nu

  • få et personligt indblik i, hvad jeg selv gør, når jeg giver slip

 

Hvad betyder det at “give slip”?

For at udvikle sig - både menneskeligt og spirituelt - er det essentielt at give slip på noget. Men det “noget”, hvad er det? Og hvordan gør man det? Det skal vi kigge på lidt senere i artiklen her, men først skal vi blive lidt klogere på, hvad det vil sige at give slip.


At give slip handler om at frigøre gammel energi og begrænsende overbevisninger, så noget nyt kan få plads.


Det er at overgive sig til dét, man længes efter – selvom man ikke helt ved, hvad det er endnu. Det er at turde tro på, at noget bedre er på vej. At træde uden for komfortzonen. At finde modet til at slippe det gamle og vælge det nye.



At “give slip” er noget andet end at “give op”

Når vi giver slip, overgiver vi os bevidst til det, der er i nu’et. Vi slipper modstanden, men ikke ønsket. Vi slipper kontrollen, ikke intentionen. Vi siger: “Jeg stoler på processen. Jeg behøver ikke længere kontrollere alt.”


Energetisk svarer det til at fjerne blokeringer i det kropslige system, så livsenergien igen kan flyde frit. Det er en indre handling – en justering i din vibration – som åbner op for transformation. (Jeg håber, at du er med på langt. Ellers inviterer jeg dig til at læse flere af mine blog opslag om "Energi", "Bevidsthed" mm. her → Blog by B.)



Hvad jeg konkret gjorde:

På min tidligere arbejdsplads, hvor jeg var Head of People & Culture i en maskulin drevet tech-startup med 15 medarbejdere fra fire forskellige lande, sagde jeg ofte til mine kollegaer: “Always give up!”


Det provokerede nogle. De hørte det som: “giv op på dine opgaver, hvis det bliver svært.” De svarede tit med et: “Jeg gi’r aldrig op – watch me!”.


Men andre fangede meningen: De forstod, at arbejde ikke behøver at være hårdt, og at følelsen af at være ude af flow er en invitation til at kigge indad og finde den indre blokering, som holder dem tilbage fra flowet. Det var netop disse medarbejdere, jeg kunne støtte dybest – og som havde størst “succes” (uanset hvad det betød for dem: karriere, livskvalitet eller økonomi).


Den metode jeg brugt for at skabe succes hos mine medarbejdere vil jeg senere beskrive i artiklen her. Men først skal vi se på hvad der energisk sker, når vi tør at “give op”.



Energi, bevidsthed og følelser - kort fortalt

Alt er energi – også vores følelser og tanker. Når vi undertrykker eller ignorerer en følelse, holder vi fast i den som “låst energi” i kroppen. Vi klamrer os fast til frygt, vrede, skam eller kontrol – og det skaber stagnation i energien og i livet.


Men når vi i stedet tillader følelsen at være der – uden at analysere den, dømme den eller identificere os med den – og giver den lov at passere, så begynder energien at bevæge sig.



David R. Hawkins: Power vs. Force

Hawkins – en omtalt psykiater og bevidsthedsforsker – har udviklet en skala over menneskelig bevidsthed, som han kalder Bevidsthedsmodellen, hvilken han beskriver i sin bestseller bog Power vs. Force. Her viser han, hvordan vores følelsesmæssige tilstande vibrerer på forskellige frekvenser (hertz). Fx:


  • Skam ved 20 (meget lav bevidsthed),

  • Frygt ved 100,

  • Mod ved 200 (grænsen til sand personlig kraft),

  • Kærlighed ved 500,

  • Fred ved 600 og opefter.


Jo mere vi slipper det, der holder os tilbage fra vores flow – desto højere stiger vi i bevidsthed. Ikke fordi vi skal “præstere” noget – men fordi vi holder op med at spænde imod det, der allerede er naturligt i os: frihed, flow, lethed.




Autenticitet

Personlig og spirituel udvikling handler dybest set om at blive mere dig selv – mere autentisk. Vi kan faktisk måle, hvor på bevidsthedsskalaen vi befinder os (så vores logiske sind også kan få noget at arbejde med). Det handler ikke om at sammenligne sig – men om at bruge det som en pejling: “Sidder jeg fast i en lavere vibration, som jeg kan slippe?”


Når vi giver slip på gamle mønstre, vaner og energier, stiger vi til et nyt bevidsthedsniveau. Og det er dét, udvikling i virkeligheden handler om.



Du kan læse mere om Hawkins’ skala, energi, frekvenser, autenticitet og bevidsthed i denne artikel: Bevidsthed.



4 steps til at “give slip”

Disse 4 steps bruger jeg altid - både personligt og med mine klienter:


  1. Visualisér, hvad du GERNE vil: Hvad drømmer du om?

  2. Identificér, hvad der står i vejen: Hvad løber du væk fra?

  3. Føl følelsen fuldt ud.

  4. Tag action!


Du skal bruge: En Journal.



  1. Visualisér

Det hele starter med en drøm – a desire. Et kald på noget, som du endnu ikke har i dit liv. Vid, at det er en naturlig evolutionær proces – det er sådan, vi som mennesker oplever livet. I step 1 skaber du bevidsthed om det ved at visualisere det.


→ Jeg har skrevet en alle-tiders artikel om Visioner & Vision Board hér.


Lad mig beskrive det kort her:

  • Hvad drømmer du om?

  • Hvilke temaer drømmer du inden for? (Fx drømmeliv, drømmehus, drømmekrop, drømmepartner)

  • Hvad er det, du GERNE vil? Oftest hører jeg, hvad mine klienter ikke vil have. Det kan vi ikke bruge til noget: Universet hører ikke ikke! Derfor skal du være obs. på, hvad du gerne vil. Fx.


“Jeg vil ikke være stresset længere” → “Jeg drømmer om et stressfrit liv”


“Jeg vil ikke have en dårlig chef længere” → “Jeg drømmer om at have mit drømmejob med en chef, som ser mit fulde potentiale”


“Jeg vil ikke længere være single” → “Jeg drømmer om at finde min drømmepartner og leve i et kærligt, smukt og intimt parforhold”


I step 1 skal du finde én drøm: Ét drømmetema. Én beskrivelse.

Skriv den ned.



  1. Identificér

Når du ved, hvad du drømmer om, er det på tide, at du finder ud af, hvad der står i vejen for, at du kan opnå den drøm. Det kan være udfordrende, men jeg tror på dig!


Spørg dig selv:

  • Hvad står i vejen for, at du kan opnå din drøm?

Reflekter over dette simple spørgsmål, indtil du når frem til en følelse af modstand. Stil evt. dig selv det samme spørgsmål igen og igen, indtil du når dybere ind til noget sårbart. Fx.


"Jeg tror ikke på, at jeg kan."

"Jeg er bange for at sige, hvad jeg mener."

"Jeg frygter, hvad andre vil tænke om mig."


Skriv det ned.


Er det svært? Så anbefaler jeg, at du får hjælp til at se de sider, du ikke selv er i stand til at se: Book en Power Hour og få – på bare 1 time – hjælp til at se og forløse din forhindrende overbevisning.




  1. Føl

Nu er det tid til, at du besøger din modstand (som du fandt i step 2) for at nå din drøm (fra step 1).


Forbered dig:

  1. Sæt tid og plads af til at besøge dine følelser. Det kan være en god idé bevidst at vælge en tidsperiode (fx. 1 time), hvor du har helt ro til at være nærværende. Dvs. ingen børn, ingen gøremål, ingen som kan forstyrre dig.

  2. Find et sted, hvor du kan være dig selv og evt. “larme”, uden at forstyrre nogen. Vælg fx. at være alene hjemme eller i et sommerhus uden naboer. Det vigtige er, at du føler dig tryg nok til at kunne tillade, at alt kommer frem.

  3. Hav din journal i nærheden.


Sæt stemningen:

  1. Sæt dig til rette eller læg dig ned. Luk øjnene. Træk vejret helt ned i maven.

  2. Gennemgå situationen, som du oplevede den (fra step 2). Brug dit indre blik: Hvem var der, hvad skete der? Vær opmærksom på, hvordan du oplevede situationen. Se det som en film, hvor du er hovedpersonen.


Det er naturligt, at en del af dig har lyst til at “løbe væk” fra situationen nu. Nogle stopper processen ved at åbne øjnene og forlade øvelsen. Andre har coping-strategier som at begynde at spise, drikke, ryge. Det er helt normalt – og netop denne modstand skal vi gå ind i og overkomme. Vid, at du her er inde ved kernen.


Føl:

Bliv i situationen, selvom du har lyst til at gå. Vær nysgerrig: Hvilke følelser dukker op?


Her er en liste over de 5 mest almindelige følelser, som kan komme op, samt hvordan det kan føles. Brug oversigten som inspiration og vid, at alle har individuelle oplevelser af deres egne følelser.


Vrede

  • Mærk varmen i kroppen – måske i brystet, halsen eller hænderne.

  • Giv følelsen fysisk udtryk: råb højt i en pude, stamp hårdt i jorden, slå i en pude eller brug kroppen til at ryste det ud.

  • Lad gråden komme, hvis den ligger bag vreden.

  • Tillad vreden at være der uden at dømme den.

  • Fortsæt indtil kroppen føles rolig igen – det kan tage få sekunder eller længere tid.


 

Sorg

  • Sæt dig foroverbøjet og lad tårerne få frit løb – uden at “skulle forstå hvorfor”.

  • Hold om dig selv eller bed evt. en anden om at holde dig.

  • Sæt musik på, der hjælper med at åbne op for sorgen.

  • Send en bøn eller skriv et brev til den eller det, du har mistet. Måske er det dig selv, du hat mistet?

  • Giv dig selv tilladelse til at sørge – uden deadline.


 

Frygt

  • Mærk hvor i kroppen frygten sidder – ofte i maven eller brystet.

  • Træk vejret dybt og langsomt – lad udåndingen være længere end indåndingen.

  • Bevægelser som at ryste kroppen, danse vildt eller hoppe på stedet kan hjælpe med at slippe den fysiske spænding.

  • Sig højt, hvad du er bange for – det giver klarhed.

  • Mind dig selv om, at du er tryg lige nu, og at følelsen ikke definerer dig.


 

Skam

  • Sig ordene højt, som skammen visker: “Jeg føler mig ikke god nok, fordi...”

  • Skriv det ned eller del følelsen med et menneske du stoler på – skam opløses i trygt nærvær.

  • Læg en hånd på hjertet og anerkend dig selv: “Det var det, jeg vidste og kunne på det tidspunkt.”

  • Se dig selv udefra som en ven – ville du dømme dem?

  • Gør noget kærligt og nænsomt for dig selv bagefter – fx tage et bad, gå en tur, eller skrive i dagbog.


 

Ensomhed

  • Tillad følelsen at være der – uden at flygte fra den med underholdning.

  • Lyt indad: hvad længes du efter? Forbindelse, nærhed, kontakt?

  • Skriv et brev til dit indre barn (en yngre version af dig), der føler sig alene.

  • Skab kontakt til naturen – sæt dig under et træ, mærk vinden, kig på himlen. Den minder dig om, at du aldrig er helt alene.

  • Ræk evt. ud til én person – skriv en besked, bed om et kram, inviter på en kaffe.


Bliv i følelsen så længe det tager at neutralisere den.



Afslut:

En rigtig god måde at afslutte øvelsen på er at skrive ned i din Journal, hvad du oplevede. Bare skriv - du kan ikke gøre det forkert.

→ Jeg har skrevet en alle-tiders artikel om Journaling hér. (kommer snart)



  1. Action

Flot! Nu har du "givet slip" på den forhindrende overbevisning ved at tillade følelsen at være - og derved frigjort stagneret energi, så der igen er flow i dit liv. Nu er det på tide at du gør noget nyt.


Spørg dig selv:

  • Har min vision ændret sig? Det er helt naturligt, at dine drømme og ønsker skifter form, når modstanden i dit system forsvinder. Tillad visionen at ændre sig – og vid, at det betyder, du har udviklet dig. Opdatér evt. dit vision board.

  • Hvilken én handling kan jeg tage lige nu, som bringer mig tættere på min vision? Fx. Ring til den ven. Meld dig til danseholdet. Start din nye livsstil.Skriv ansøgningen. Tilbyd din hjælp. Bed om hjælp.Kram dit barn. Tag løbeskoene på. Køb flybilletten.Opret investeringskontoen. Sig undskyld.


Uanset hvad der dukker op som det første – det er lige præcis dét, du nu har adgang til.

Tillykke – du har rykket dig.



Har du brug for hjælp til de 4 trin?

Så er det lige netop, hvad jeg hjælper med. Book en online Power Hour session og lad på bare 1 time lave øvelsen sammen - så du kan give slip og komme tættere på dit drømmeliv.





Giv slip Guidebogen

kommer snart

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page